Büyük Kırmızı Leke Nedir?

Çarşamba, Temmuz 31, 2013
   Büyük kırmızı leke Jüpiter gezegeninin yüzeyindeki dönen bir fırtınadır. En az 340 yıldan bu yana devam eden fırtına teleskoplarla görülebilecek kadar büyüktür. Dünya'nın  3-4 katı büyüklüğündedir.



Kuşlar Neden V Şeklinde Uçar?

Salı, Temmuz 30, 2013
  Çoğu kuş sürüsünün V şeklinde uçmasının sebebi enerji tasarrufudur. En önde uçan kuşlar havanın direncini karşılayarak arkalarından gelenlere daha rahat bir yol bırakır. Sürekli yer değiştirerek de herkesin bu sistemden eşit miktarda faydalanmasını sağlarlar.



Pizza Uydu Nedir?

Pazartesi, Temmuz 29, 2013
  Jüpiter in uydusu Io nun renginden dolayı lakabının pizza uydu olduğunu biliyor musunuz?

  Io, Güneş sisteminde yüzeyinde sürekli volkan patlaması olan tek uydudur. Yüzeyini kaplayan sarı-turuncu renkli sülfür Io'ya pizza uydu lakabını kazandırtmıştır.




Çöl Gemisi Nedir?

Pazar, Temmuz 28, 2013

  Geçmişte Bedevilerin taşımacılıkta ve ulaşımda kullandığı develere verdikleri isimdi. Sonu gelmeyen çöllerde ona arkadaşlık eden devenin bir Bedevi'nin hayatındaki yeri ve önemi büyüktü.


  Dayanma güçleriyle ünlü develer, uzun yolculuklar boyunca çok az yiyecek ve suyla yaşayabilirlerdi.


Stonehenge Nedir ?

Cumartesi, Temmuz 27, 2013
  İngiltere'nin Salisbury Düzlüğü'nde bulunan taşlara eminim hepimiz filmlerde veya belgesellerde rastlamışızdır? Peki bunlar nedir?

  Antik Çağ'da yapıldığı bilinen Stonehenge de 30 tane kesilmiş ve yontulmuş taş blok vardır. Günümüzde 17 tanesi ayakta olan taşlar bölgeye dışarıdan taşınmıştır.


  Yıllardır sadece astronomik ve dini amaçlarla kullanıldığı sanılan Stonehenge'in yapılan son araştırmalarla yaklaşık 500 yıl mezarlık olarak kullanıldığı da saptanmıştır.



Çocuk Haçlı Seferleri nedir?

Cuma, Temmuz 26, 2013
  4. ve 5. haçlı seferleri arasında çoğu 12 yaşından küçük bir grup çocuğun örgütlenerek haçlı seferi düzenlediğini biliyor muydunuz?

  1212 yılında Almanya'da Nicholas adında bir çocuk önderliğinde 7000 , Fransa'da ise Stephen önderliğinde 30000 kadar çocuk bir araya geldi. Amaçları Kudüs'ü ele geçirmekti.


  Ancak doğa olayları, hastalıklar,yorgunluk gibi nedenlerden dolayı çoğu yolda ölmüş, bazıları geri dönmüş,büyük bir çoğunluğu ise hem Hristiyan hem de Müslümanlar tarafından daha Kudüs'e varmadan esir alınmıştır.


Ebu Simbel Neden Taşındı?

Perşembe, Temmuz 25, 2013
 Ebu Simbel Güney Mısır'da bulunan 2. Ramses tarafından yaptırılmış antik bir tapınaktır. 20 yılda dağın içi oyularak yapılan tapınağın girişinde Ramses'in 4 heykeli vardır.

  Tapınağın taşınma sebebi ise 1960 da yapımına başlanan Asvan Barajı'dır. Sular altında kalmaması için 1964 yılında tapınak taşınmıştır. Yekpare kayalar bloklar halinde kesilmiş ve şu an bulunduğu yerde tekrar birleştirilmiştir. Yüzlerde iz kalmaması için estetik uzmanlarından yardım bile alınmıştır.




Kakapo Nedir?

Çarşamba, Temmuz 24, 2013
   Kakapo'nun Dünya'nın uçamayan tek ve en ağır papağan türü olduğunu biliyor musunuz? Yeni Zelenda'da yaşayan bu tür 1995 yılında doğada yok olmuş ancak yapılan çalışmalar sayesinde 2012 nin başlarında sayılarının 126 olduğu saptanmıştır.

   Türü tehdit eden tehlikeler arasında kedilerin yüzdesi dikkat çekmektedir.



En Büyük Okyanus Hangisidir?

Salı, Temmuz 23, 2013
  Dünya 'nın en büyük okyanusu isminden de anlaşılacağı üzere Büyük Okyanus'tur. 165.200.000 kilometrekare yer kaplayan Büyük Okyanus bütün kıtaları alacak kadar büyük, en yüksek dağ olan Everes Dağı'nı yutacak kadar derindir. Bir diğer adı Pasifik Okyanusu dur.

  En derin yer 11.034 metre ile Mariana Çukuru dur. Büyük depremlerin %80 i bu okyanusta meydana gelmektedir.




Güneş in de bir ömrü var!

Pazartesi, Temmuz 22, 2013

  Güneş yaklaşık 5 milyar yıl önce doğdu ve o günden beri de gezegenimizi ısıtıyor. Bir yıldız olduğu için belli bir ömre sahip olan Güneş, önümüzdeki 5 milyar yıl içinde şişecek ve daha da sıcaklaşacak. Dünyada'ki bütün okyanuslar kaynayacak ve hayat yok olacak.


   5 milyar yıl sonra "kırmızı dev"e dönüşen Güneş, yaklaşık 8 milyar yıl sonra ise Dünya boyutlarında bir beyaz cüce yıldıza dönüşecek.



Osmanlı'da Padişahsız 11 Yıl

Pazar, Temmuz 21, 2013

  Osmanlı'da 1402-1413 yılları arasında bir padişahın olmadığını, Yıldırım Bayezid'in oğullarının taht kavgasına sahne olduğunu biliyor muydunuz?


   21 Temmuz 1402 yılında Yıldırım Bayezid ile Timur'un ordusu Ankara'nın Çubuk Ovası'nda karşı karşıya geldi. Savaşın birçok sebebi vardı. İade edilmeyen esirler, Anadolu beyliklerinin kışkırtmaları, sert mektuplaşmalar ve en önemlisi bölgede en güçlü devlet olabilme isteği.


   Çubuk Ovası'nda yapılan kanlı çarpışmanın ardından Timur galip gelmiş, Yıldırım Bayezid ise esir alınmıştı. Bu tarihten 1413'e kadar süren döneme Fetret Devri adı verilir . Bayezid'in oğulları Süleyman, İsa, Musa ve Mehmet arasında taht kavgaları yaşanmıştır.





   Fetret Devri diğer kardeşlerini mağlup eden Mehmet Çelebi (Fatih Sultan Mehmet'in dedesidir.) nin tahta çıkmasıyla son bulmuş ve böylece dağılan Osmanlı birliği tekrar sağlanmıştır.