Roma'nın Kuruluş Efsanesi

Pazar, Ağustos 04, 2013
  Efsaneye göre Aeneas soyundan gelen Kral Numitor'un oğlu Rhea Silvia ile Mars'ın ikiz erkek çocukları dünyaya gelir. Tahtı ele geçirmek isteyen Amulius erkek kardeşi Rhea Silvia'yı öldürür ve ikiz çocuklarını  ölmeleri için Tiber Nehri'ne bir sepet içinde bırakır.

   Sepet bir süre sonra kıyıya vurur ve ikiz kardeşler dişi bir kurt tarafından bulunur. Dişi kurt bu iki kardeşi bir süre emzirir. Sonra onları Picus adında bir çoban bulur ve evine götürür. Karısıyla beraber  bu iki kardeşe Romus ve Romulus adını koyarlar ve onları büyütürler.


   Kardeşler büyüyünce babalarının mesleğini öğrenirler ve çobanlık yaparlar. Bir gün Kral Amulius'un askerleriyle tartışma yaşarlar ve askerler Romus'u dedeleri Numitor'a götürür. Numitor Romus'un torunu olduğunu anlar ve onlarla işbirliği yaparak oğlunu tahttan indirir ve kral olur.


   Romus ve Romulus büyüdükleri yerde kendi şehirlerini kurmaya karar verirler. Ancak şehri kimin kuracağına ve kimin isim vereceğine karar veremezler. Yaşları eşit olduğu için kararı tanrılara bırakırlar. Bir tepeye çıkarlar ve Romulus'a 6 akbaba gözükür. Daha sonra ise Romus'a 12 akbaba gözükür. Romulus işaretin ilk kendisine göründüğünü savunurken, Romus ise en çok kuşun ona gözüktüğünü savunur. Aralarında çıkan kavga sonucu Romulus, Romus'u öldürür ve Roma adını verdiği şehrini kurar. Ve böylece Roma'nın ilk kralı olur.





 

0 yorum:

Yorum Gönder