Uzaya Çıkan ilk Canlı Nedir?

Pazartesi, Ağustos 05, 2013
  Uzaya çıkan ilk canlı 3 Kasım 1957 yılında Sovyet uzay aracı Sputnik 2 ile uzaya gönderilen "fox terrrier" cinsi dişi köpek Layka (Rusça adı Kudryavka) olmuştur.

  Uzaya insan göndermeyi planlayan Sovyet bilim adamları, öncelikle yolculuğun ve uzayın canlılar üzerindeki etkilerini görmek istediler. Bu yüzden Layka ile birlikte iki köpeği aday olarak seçtiler. Belirli eğitim ve deneylerin ardından Layka uzaya gidecek ilk bileti almış oldu.


  Üzerine sensörlü giysiler giydirilen Layka, bir kameranın karşısına oturtulup yolculuğa başlamıştı. Ancak daha sonra bir şeyler ters gitti ve Layka uzayda yaşamını yitirdi. Böylece uzayda ölen ilk canlı unvanını da kazandı.


   Kimilerine göre yemeğine bir zehir katılmış ve hayvancağız bilerek uyutulmuştu, kimilerine göre ise oksijen yetersizliğinden ölmüştü. Ancak kesin ölüm sebebi 45 yıl boyunca, yani 2002 yılına kadar açıklanmadı. Uzay araştırmacı Dimitri Malaşenkov füzenin fırlatılmasıyla ortaya çıkan gürültüden hayvanın çok korktuğunu ve kalbinin 3 kat daha hızlı attığını söyledi. Gürültü kesilince de Layka ölmüştü. Ayrıca normalde teknik arıza sebebiyle 15 derece olması gereken kapsülün sıcaklığı 41 dereceye fırlamıştı.


   Layka öldü ancak elde edilen veriler uzaya insan gönderilmesi konusunda yardımcı oldu ve böylece 4 yıl sonra Sovyetler uzaya ilk insanı gönderebildi.


  11 Nisan 2008 tarihinde Moskova yakınlarında Layka için bir anıt açılmıştır.






2 yorum:

{ Unknown } at: Perşembe, Aralık 22, 2016 dedi ki...

afedersiniz ama başlıkta hata var uzaya giden ilk hayvan olması gerekirdi. nedeni şu uzaya gönderilen ilk canlı 1947 de gönderilen meyve sinekleridir..

{ Vehmdntg } at: Pazar, Ekim 08, 2017 dedi ki...

Ya uzaya gönderilen ilk canlı neden köpektir bunu hemen cevaplayabilirmisiniz



Yorum Gönder